Vereniging Nos Mundu

Curaçaos, Arubaans & Caribische Vereniging

Talen

De officiele talen van de Nederlandse Antillen zijn sinds 2007 Nederlands, Engels en Papiaments. Papiaments is de volkstaal op de Benedenwindse eilanden. Het is een creooltaal gebaseerd op Portugees of Spaans, met veel Nederlandse en Engelse en Franse invloeden. Op de Bovenwindse eilanden is Engels de volkstaal. De scholen waren altijd Nederlands talig, maar enkele jaren is besloten op de basisscholen het Papiaments en Engels als onderwijstaal in te voeren. De middelbare scholen blijven Nederlands talig, omdat men gebruik maakt van het zelfde centraal schriftelijk eindexamen als in Nederland en omdat veel scholieren na afronding van de middelbare school hoger onderwijs in Nederland gaan volgen. Sinds het schooljaar 2008/2009 is op Curaçao de basisscholen weer Nederlands de onderwijstaal.

bron: www.roofvogelopvangcuracao.com/infocuracao.htm

Geografie

De Nederlandse Antillen omvatten vijf eilandgebieden:

  • Bonaire
  • Curaçao
  • Saba
  • Sint Eustatius
  • Sint Maarten

Lees meer...

Geschiedenis

De eilanden werden aan het eind van de 15e eeuw door Alonso de Ojeda ontdekt en in 1634 door de West-Indische Compagnie op de Spanjaarden veroverd. In de loop der tijden waren de eilanden enige malen in handen van andere Europese mogendheden en kenden ze – in wisselende samenstellingen – verschillende bestuursvormen. Aan deze koloniale status kwam een eind toen op 15 december 1954 na acht jaar onderhandelen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen werd ondertekend.

Lees meer...

Achtergrond

De Nederlandse Antillen (Papiaments: Antias Hulandes, Engels: Netherlands Antilles) zijn tot 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, bestaande uit vijf eilanden in de Caraïbische Zee die tot twee eilandengroepen van de Kleine Antillen behoren.

De totale landoppervlakte van de Nederlandse Antillen is 800 km², terwijl het aantal inwoners 227.049 (2009) bedraagt. De bevolkingsdichtheid ligt daarmee op 283,8/km² (2009). De hoofdstad en tevens verreweg de grootste stad van de Nederlandse Antillen is Willemstad op het eiland Curaçao.

De Nederlandse Antillen worden als een van de verwantschapslanden genoemd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Antillen