Vereniging Nos Mundu

Curaçaos, Arubaans & Caribische Vereniging

Aruba

Aruba is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Het eiland ligt in het hart van het zuidelijk Carïbisch gebied, buiten de orkaanzone en zo'n 20 kilometer voor de kust van Venezuela. Het is 30 kilometer lang en op het breedste punt 9 kilometer breed. Met een oppervlakte van 180 km² is het ongeveer even groot als het Nederlandse waddeneiland Texel.

Lees meer...

Bonaire

Bonaire is een eiland in de Caribische zee dat bestuurlijk een bijzondere gemeente binnen Nederland vormt. Het ligt voor de kust van Venezuela en behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Dit is een verbastering van Koralendijk (dijk van koraal).

Lees meer...

Curaçao

Curaçao is een eiland voor de kust van Venezuela. Met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen.

Lees meer...

Saba

Saba is de kleinste bewoonde eilandsgemeente van Nederland. Het eiland behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de bovenwindse eilanden. Saba heeft bijna 2.000 inwoners, die Sabanen worden genoemd en van wie ongeveer een kwart in de hoofdplaats, The Bottom, woont. Het eiland wordt plaatselijk The Unspoiled Queen genoemd.

Lees meer...

Sint Eustatius

Sint Eustatius is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied (dus gelegen in het Caribische deel van Nederland). Sinds 2010 vormt Sint Eustatius bestuurlijk een bijzondere gemeente van Nederland.
Het behoort geografisch met onder andere Guadeloupe, Saba en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is Oranjestad (niet te verwarren met de gelijknamige hoofdstad van Aruba...!). Het eiland is genoemd naar de heilige Eustachius en wordt door de plaatselijke bevolking Statia genoemd.

Lees meer...

Sint Maarten

Sint Maarten is het grootste eiland van de Bovenwindse eilanden en bestaat uit een Frans (Noorden) en Nederlands (Zuiden) gedeelte. Er is vrij verkeer tussen beide eilanddelen.
In het Franse deel is Frans de officiële taal die ook daadwerkelijk gesproken wordt. In het Nederlandse deel wordt, ondanks dat het Nederlands de officiële taal is, overwegend Engels gesproken.

Lees meer...